Testre Szabott Megoldás

Oláh Kata pszichológus blogja

Irvin D. Yalom - Marilyn Yalom: Halálról és életről (könyvajánló)

2022. július 27. 14:15 - Oláh.Kata

"A gyász az ár, amit meg kell fizetnünk azért, hogy volt merszünk szeretni."

A könyv, amelyben a halál a főszereplő, mégis az életről szól. A Yalom-házaspár közösen írt naplója abból az időből, amikor kiderül, hogy Marilynnek halálos betegsége van. A házaspár az utolsó hónapokról ír közösen naplót, majd a könyvet Irvin Yalom fejezi be, hiszen felesége időközben elhunyt.
Mindig megrendítő halálról, gyászról, veszteségről olvasni, ez a könyv azonban jóval több, mint megrendítő. Felemelő, mély, hiteles és szinte terápiás hatású azoknak, akik éppen veszteséggel kénytelenek szembenézni. Páratlansága abban a mindvégig őszinte és emberi hangban rejlik, melyet mindkét szerző megüt. Azt hiszem, amikor közel a vég, már nem érdemes másnak, csakis őszintének lenni. A Yalom-házaspár pedig elénk is tárja őszintén mindazt, amin az utolsó együtt töltött hónapjaikban keresztülmentek. Sőt, a férj arról is beszámol, hogyan élte át a gyász első, legfájdalmasabb hónapjait.

yalom1.jpg

"Hosszú évek óta az egyik legfontosabb gondolatom, hogy egy ember akkor hal meg igazán, amikor már senki sem él, aki felidézhetné az arcát."

Képzeljük csak el: itt van a világ egyik legjobb terapeutája (talán túlzás nélkül mondhatom ezt), és mi bepillantást nyerhetünk abba, ő maga hogyan birkózik meg az őt ért óriási veszteséggel. Egy terapeuta, aki sokmindent látott, átélt, és sok száz órányi önismeret van mögötte. Most mégis, ebben a végtelenül fájó helyzetben elsősorban emberként látjuk, mert meri magát emberként láttatni. Közben persze átsejlik Yalom mérhetetlen terápiás tudása, tapasztalata, lélekismerete. Sok más könyvében is ír halálról, halálszorongásról, mindegyik ragyogó, mint a Nap, de ezek a legszemélyesebb, leglíraibb sorai.

„Hiába minden filozófiai értekezés és orvosszakmai biztosíték, nincs gyógymód arra az egyszerű tényre, hogy el kell válnunk egymástól.”

A könyv, bár Marilyn Yalom halála áll a középpontjában, mégis útikalauz az élethez is. Tömör, egyszerű és mégis kifejezhetetlenül mély igazságok fogalmazódnak meg benne. Fontos mondanivalója, hogy a szeretetkapcsolataink egyszer véget fognak érni (például valamelyikünk halálával). De addig, amíg itt vagyunk, értékeljük azokat, akik a körülvesznek, és fejezzük is ki a szeretetünket feléjük, amikor csak lehet.

"Sok éve vallom meggyőződéssel, hogy a halálszorongás és a meg nem élt élet érzése között egyenes összefüggés van. Más szóval: minél inkább úgy érezzük, hogy sok mindent elmulasztottunk, annál inkább szorongunk a haláltól."

Yalom úgy tanítja, meghalni akkor igazán nehéz, ha sok mindent kell megbánnunk a végén. Tudatosan figyelhetünk arra, hogy minél kevesebb megbánnivalónk maradjon. Éljünk és cselekedjünk ebben a szellemben, amíg lehet, amíg le nem jár a nekünk adatott idő.

Kinek ajánlott: Mindenkinek, aki egyszer meg fog halni, vagy valamikor el fogja veszíteni valamelyik szerettét.

komment
süti beállítások módosítása