Testre Szabott Megoldás

Oláh Kata pszichológus blogja

Világvége afterparti az Önigazolás nevű yachton

2019. november 14. 16:58 - Oláh.Kata

Könyvajánló: Elliot Aronson - Carol Tavris: Történtek hibák (de nem én tehetek róluk)

Képzeljük el a következő helyzetet!

Egy gyakorta látomásokat látó guru egyszer csak azt az üzenetet kapja "odaföntről", hogy jövő június 18-án elkövetkezik a világvége. Azonban néhány angyal szövetkezett, hogy megmentsék az emberiség azon kevés tagját, akik igazak. Ezért hát gurunk által azt üzenik az embereknek, hogy térjenek meg bűneikből, osszák szét a vagyonukat és az említett nap éjjelén a guru kertjében, lélekben megtisztulva várják az angyali sereget, akik tüzes szekéren fognak érkezni, mint egykor Illés prófétáért, s magukkal ragadják a kiválasztottakat, de csakis őket. Az itt maradottakra az apokalipszis történései várnak. 

Abszurd, igaz? De menjünk tovább!

Képzeljük el azt is, hogy a mi gurunknak jó a sajtója, erőteljes jelenléttel a közösségi média világában, s üzenete széles tömegekhez eljut. Legtöbben persze figyelmen kívül hagyják (elvégre a 2012-es maja világvége is elmaradt végül), ám van néhány ember (talán ők maguk a kiválasztottak?), akik meghallják a hívást, s a guru követőivé válnak. Vannak, akik pusztán meglátogatják szeánszait és megfogadnak néhány életvezetési tanácsot tőle. Azonban egy maroknyi ember eladja minden vagyonát, elhagyja a családját, a guru által fenntartott (fizetős) táborba költözik, s együtt készülnek a kérdéses éjszakára.

Lassan, de biztosan elkövetkezik a próféciában megjelölt nap éjjele. 

A guru és követői az utasításoknak megfelelően, fehér ruhába öltözve, leborotvált hajjal, több napos böjt után, a kertben várják az angyalok tüzes szekerét, mely végül - nem jön el. Lassan eltelik az éjjel, megvirrad a hajnal, s az égen egyedül a felkelő Nap tüzes fénye tűnik fel, tüzes szekér sehol. A világvége is láthatóan elmarad: felébred a város, munkába indulnak az emberek, a megszokott kerékvágásban történik minden tovább.

Mit gondolsz, kedves Olvasó, hogyan reagálnak erre a hívek?

Nyilvánvalóan ráébrednek, hogy a guru egy csaló, de legalábbis, az információi nem származtak megbízható forrásból, hátat fordítanak neki és hazatérnek a régi életükbe.

De nem! Nem ez történik! 

Azok a hívek, akik talán nem hittek túlságosan mélyen a próféciában, de azért - biztos, ami biztos alapon - meglátogatták párszor a gurut, valóban így fognak viselkedni. Akik azonban pénzzé tették mindenünket, elhagyták a családjukat, fenekestül felforgatták korábbi életüket, azok a guru és a prófécia még elszántabb híveivé válnak, és elszánt térítésbe kezdenek.

 Azt mondod, ez lehetetlen, nonszensz, irracionális, és értelmes ember nem tesz ilyet?

Márpedig szinte hajszálpontosan ugyanez történt közel fél évszázaddal ezelőtt, amikor Leon Festinger, egy fiatal szociálpszichológus két társával együtt beépült egy, a világvégét váró szektába. A világvége végül elmaradt, a hívek azonban, akik mindent a próféciának rendeltek alá, még megingathatatlanabbul kezdtek hinni a jövendölésben és számottevő térítésbe kezdtek az utcákon. 

Mi történt ezekkel a derék emberekkel?

20191102_164131.jpg

 Leon Festinger szociálpszichológus szinte egész életében ezt kutatta. Kognitív disszonanciának nevezte el azt a jelenséget, amikor feszültség keletkezik bennünk amiatt, mert két, pszichológiailag összeegyeztethetetlen vélekedést, gondolatot táplálunk, vagy elveink és cselekedeteink nincsenek összhangban egymással. Például amikor pontosan értesültünk a dohányzás egészségkárosító voltáról, mégis rágyújtunk egy újabb cigarettára. A feszültség egyik hatékony csökkentése lehet, ha felhagyunk a dohányzással. Ha azonban nem járunk sikerrel, még mindig alkalmazhatunk olyasféle kognitív manővereket, mint például, "az a napi 5-10-20 szál nem is annyira káros", "a nagyapám is füstölt, mint a gyárkémény, mégis 95 éves koráig élt", vagy bármilyen egyéni kreatív utat bejárhatunk annak érdekében, hogy a disszonancia okozta mentális feszültségünk csökkenjen.

A könyv egyik szerzője, Aronson (akinek neve az A. R. Pratkanisszal közösen írt A rábeszélőgép c. könyvből is ismerős lehet) Festinger tanítványa volt a Stanford Egyetemen. Együtt számtalan kísérlettel igazolták, hogy a kognitív disszonancia csökkentése olyan erős hajtóerő, hogy akár a legabszurdabb, legelrugaszkodottabb önigazolásba is belehajszol bennünket, csakhogy ne kelljen szembesülnünk tévedésünkkel (mint például a szekta esetében) vagy azzal az inkongruenciával, melyet elveink és cselekedeteink eltérése okoz (lásd a dohányos példáját).

Életünket át- és áthatja az önigazolás, legyen szó a párkapcsolatunkról, a munkánkról vagy akár a pénzügyi döntéseinkről. Ugyanúgy, a politika, a tudomány, a rendőrségi kihallgatások és az igazságszolgáltatás sem mentes tőle. Hogy lehet az, hogy ennyire nehéz belátni a tévedésinket, beismerni, ha hibáztunk, és levonni a konzekvenciákat?

Márpedig úgy tűnik, hogy minden nyilvánvaló bizonyíték ellenére a legtöbb esetben szentül hisszük, hogy igazunk van és ésszerűen cselekszünk. Egész egyszerűen képtelenek vagyunk felhagyni az önámítással - s ennek gyakorta még csak nem is vagyunk tudatában! 

 A szerzőpáros könyve ezt a kérdést járja körül, s számtalan hétköznapi példán keresztül mutatja be, hogyan működünk valójában mi, emberek. Emlékezetünk, ez a fluid, képlékeny és tünékeny folyamat is éppen ennek a szolgálatában áll!
Ne higgyünk tehát saját magunknak, saját emlékezetünknek? A szerzőpáros mindenesetre óvatosságra int. Hiszen jó pár évtizede köztudott már a pszichológiában, hogy az emlékezetünk bizony képes megtréfálni minket, sokszor teljesen hamis történetekről hitetve el, hogy azok valódi emléknyomok. 

louvre-102840_1280.jpg

Végezetül képzeljünk magunk elé egy piramist, akár a Louvre csodaszépen megvilágított üvegpiramisát. A piramis csúcsán két derék, szorgalmas fiatalember áll, mindketten emelt szintű matematika érettségijüket írják, egy nívós egyetemre történő bejutás érdekében. Mindketten becsületesnek gondolják magunkat, soha nem puskáztak a középiskolában. Most azonban van egy feladat, amelynek nem tudják a megoldását. A zsebükben ott lapul az okostelefon - elég lenne egy óvatlan pillanatban elővenni és megnézni az interneten a megoldókulcsot. Egy darabig mindketten küzdenek a kísértés ellen, ám végül egyikük megadja magát: előkapja a telefonját, rákeres a válaszra és azt bemásolja a lapra. A másikuk nem tesz így.

Hogyan vélekednek cselekedetükről egy hét múlva? Ennyi idő bőven elég volt ahhoz, hogy igazolják önmaguknak döntésük helyességét. Az egyikük elért egy bizonyos százalékot, ezáltal bejutott a kívánt egyetemre, a másikuk, aki nem csalt, néhány ponttal lemaradt róla. Hogyan gondolkodnak a fiatalemberek? A egyikük talán azt mondja magában:

"Igaz, hogy egy kicsit csaltam, de hát ez nem is akkora ügy, mindenki puskázik, az életben is így van, s különben is, nagy volt a tét, a cél szentesíti az eszközt, jól döntöttem."

A másikuk pedig így gondolkodik:

"A csalás a legerkölcstelenebb dolog a világon. Aki csal, az becstelen, és más aljasságokra is képes. Ki kéne mindenkit rúgni, akit puskázáson érnek! Én legalább megőriztem a feddhetetlenségemet és büszkén tudok a tükörbe nézni!".

Mire a diákok az önigazolás végére érnek, mindketten lecsúsztak a piramis tetejéről az aljára az élek mentén, jókora távolságra kerülve egymástól. Véleményük már korántsem azonos, s valószínűleg, mivel életüket jelentősen befolyásoló döntésről van szó, ez a vélekedés állandósul is. Talán arról is meg vannak eddigre győződve, hogy valójában mindig is így vélekedtek. Hiszen valahogy fel kell oldani a disszonanciát, annak feszültségét, hogy életük egy fontos pillanatában hoztak egy döntést, melynek komoly következménye lett a pályaválasztásukra nézve.

S hogy milyen módon van jelen az önigazolás az életünkben, s hogyan érhető tetten? Erről szól ez az olvasmányos, szórakoztató, ám mégis tudományos alapossággal megírt könyv. Egy három órás várakozás az SZTK-ban is simán túlélhető vele, s még az sem fog feltűnni nekünk, hány idős néni kéredzkedik be az orvoshoz a mi sorszámunk előtt. Csak tudjuk letenni, amikor végre minket szólít a nővérke!

komment
süti beállítások módosítása