Testre Szabott Megoldás

Oláh Kata pszichológus blogja

Spirituális Disneyland

2019. szeptember 11. 19:34 - Oláh.Kata

Te már tudod, hogyan vonzd be az életedbe, amit szeretnél? Átírtad már a korlátozó hitrendszereidet? Ha nem, akkor lehet, hogy Neked szól ez az írás...

customerservice.jpgVannak, akik úgy gondolják, hogy a spiritualitás egyenlő a jó dolgok bevonzásával az életükbe. Számukra az univerzum nem más, mint egy spirituális csomagküldő szolgálat, készséges ügyfélszolgálattal. Szerintük a siker titka az, hogy jól kell tudni leadni a rendelést, azaz a megfelelő specifikációkat kell alkalmazni a folyamat során. Ha a siker elmarad, akkor tovább kell finomítani paramétereket. Mert ugye nyilvánvaló, hogy az Univerzum mindig és minden helyzetben azt adja, amire csak vágyunk, nekünk egyszerűen csak be kell vonzani a dolgokat az Élet nevű önkiszolgáló bolt polcainak végtelen választékából. Ez azonban nem spiritualitás, hanem inkább realitásvesztés. 

A nagyon kicsi gyerekek gondolkodnak úgy, hogy a világon minden körülöttük forog, s minden miattuk történik. Ez az egocentrikus világkép. Hasonló ez a mágikus gondolkodáshoz: a gyermekek hiszik azt, hogy a vágyaik teljesülése akaratuktól függ, és ha valamire jó erősen gondolnak, akkor az bekövetkezik. A felnőttség egyik kritériuma, hogy képesek legyünk decentrálni, azaz a gondolkodásunkban egyszerre több szempontot is érvényesíteni.

Különösen nagy lehet a csábítás, ha már egészen pici korunkban hiányt szenvedtünk, nem pusztán fizikai, hanem lélektani értelemben is. Szüleink nem reagáltak jól a szükségleteinkre, nem hangolódtak ránk, nem élhettük meg, hogy számukra mi vagyunk a világ közepe. Ilyenkor hihetjük azt, hogy ami most hiányzik vagy egész életünkben hiányzott, azt megadja majd a spiritualitás. De az Univerzum/Isten nem egy szélsőségesen idealisztikus válaszkész anya, aki minden vágyunkra azonnal és jól reagál. Nagy lehet a kísértés, hogy egyszerűen behelyettesítsük a hiányzó tökéletes anya helyére a spiritualitást, hipp-hopp, betöltve ezzel a hiányainkat. Ám ezáltal a kudarc szinte garantált. 

Csábítóan hangozhat az a szlogen is, hogy "cseréld le a korlátozó hitrendszereidet" és máris csupa jó dolog fog veled történni. Észlelésünket ismereteink, tapasztalataink, figyelmünk és elvárásaink irányítják. Vágyaink és aktuális érzelmi állapotaink is befolyásolják. Az tehát, hogy milyennek látjuk a világot, egy komplex pszichológiai folyamat eredménye. Egy-egy, akár generációkon átívelő, életünket tudattalanul meghatározó hiedelmet nem lehet egyetlen tollvonással átírni. 

blog0911.jpgA spiritualitás nem arra való, hogy általa jobban boldoguljunk az anyagi világban, és nem is nyújt menedéket az élet realitása elől. Attól, hogy valaki spirituális úton jár, még nem lesz nagyobb autója, nagyobb háza, sőt általában, semmije sem lesz nagyobb. Nem leszünk tele életünk minden pillanatában pozitív érzésekkel, nem lesz minden könnyed és légiesen vattacukorszerű. 

Az érett spiritualitás eleve nem egocentrikus. Nem rólam szól, vagy elsősorban nem rólam. Hanem Istenről (a transzcendenciáról), a többi emberről, az életről. Önátadásról, önmeghaladásról, vagyis arról a metaszintről, amely szükségszerűen túlmutat önmagunkon.

Az önmeghaladásból fakadó öröm feltétele éppen az, hogy magunkról tudjunk megfeledkezni valaki vagy valami kedvéért. Az öröm ennek a gyümölcse lesz, nem pedig a célja. Ezért azt várni a spirituális úttól, hogy nekünk legyen jobb tőle, csalódáshoz fog vezetni. Nem segít az sem, ha arra törekszünk, hogy mostantól csakis pozitív dolgokra gondoljunk és pozitív érzéseket érezzünk. A kudarc itt is garantált. Egész egyszerűen képtelenség mindig pozitívan gondolkodni és érezni. A spiritualitás nem is vény nélkül kapható antidepresszáns. 

Az érett spiritualitás az, amikor pontosan tudjuk, hogy a spirituális út nem old meg minden nehézséget az életünkben, de nem is ezt várjuk tőle. Elég sok kérdés van, amit nem érdemes felsőbb szintekre utalni, hanem magunknak kell megtalálni a megoldást. Ezáltal növekedhetünk, és a növekedés mellékhatása lehet a boldogság.

A spirituális út tehát nem belépő egy mesés, mediterrán Disneylandbe, hanem lehetőség egy teljesebb, mélyebb és felemelőbb életre. Ahogy egy előadásában Pál Feri atya fogalmazott: a helyes válaszok megtalálása az életet nem könnyebbé, hanem világosabbá teszi. 

komment
süti beállítások módosítása